Cosmetice naturale

A kezdő krémkészítő két tanulsága

avagy: Mit kell tudni az összetevők listájáról és a glicerinről?

S-a întâmplat la începutul “carierei” mele, atunci când am făcut cremele un pic mai intuitiv, dar cu mare entuziasm. Nu am avut habar despre ordinea în care lista de ingrediente ar trebui să fie inscripționată. M-am bucurat, dacă toate ingredientele au fost plasate pe ea în mod corect!

A krémkészítés akkoriban így nézett ki: elolvastam minden létező összetevőről minden rendelkezésemre álló anyagot és igyekeztem a célnak megfelelően a lehető legtáplálóbb, legjobb terméket összeállítani, az ajánlott arányok betartásával. Aztán az elmélet után jött a gyakorlat, és ha a használat is visszaigazolta a terméket, akkor megkaphatták mások is, nem csak a “kísérleti alanyok”.

A testápoló akkorra már átment a “kísérleti alanyok” kritikus szűrőjén. Kézbe vette valaki, és (mivel ő tájékozottabb volt, mint én…), rögtön visszaadta, és azt mondta, nem kéri a krémet, ha ilyen sok glicerin van benne.

Kerek szemekkel néztem rá. Honnan tudja, mennyi glicerin van benne? És mi baja a glicerinnel, amikor pedig nagyon jót tesz a bőrnek? Aztán persze megnyugtattam, hogy nincs sok glicerin benne, ő meg “felvilágosított” mindarról, amiről addig nekem fogalmam sem volt.

Mire is volt jó ez…?

Ebből a kis történetből két fontos dolgot is megtanultam akkor, és megosztom veletek is, hogy ti is tanuljatok belőle!

Az egyik, amit már eddigi bejegyzéseimből is megtudhattatok, egy alapvető és minden termékre kötelezően érvényes dolog: az összetevők listája a mennyiségük szerinti sorrendben található meg a címkén. Magyarán a lista elején a legnagyobb mennyiségben szereplő anyagok szerepelnek, a felsorolás végén pedig a legkisebb mennyiségben lévők. Így te is nagy biztonsággal meg tudod állapítani, hogy az adott termék milyen mennyiségben tartalmazza a nagybetűvel reklámozott összetevőt. Ha például az argánolaj a lista végén kullog, akkor sejtheted, hogy éppen csak egy picit belecsorrantottak, hogy a gyanútlan vásárló örömmel vegye le a polcról a terméket, argánolaj-folyamok reményében. Természetesen vannak olyan hatóanyagok is, amelyek nagyon kis mennyiségben fejtik ki a hatásukat. Kicsit olyan, mint a főzés: van, amiből jó sok kell a levesbe, de van, amiből kevés is elég. Ezért nem árt tudni, milyen anyag melyik kategóriába tartozik. Ebben igyekszünk segíteni nektek, a folyamatosan bővülő blogunkon tárgyaljuk s ismerkedünk a legfontosabb összetevőkkel.

Persze sokszor az is megnehezíti a dolgunkat, hogy valami kriszkraszok szerepelnek, nem “emberi nyelven”, hanem valami INCI összetevőkről beszélnek ezek a listák. Ez azért van, mert van egy egységes rendszer, ahogyan az egész világon megnevezik ugyanazt a terméket. Az INCI az “International Nomenclature of Cosmetic Ingredients”-nek a rövidítés). Ez azért jó, mert ha egy holland krémmel rohanok allergiás tünetekkel a sürgősségire, akkor nem kell hollandul tudni, hogy kiderítsék, vajon mire is lehetek allergiás. Ha szeretnél bővebben is utánanézni az összetevőknek, akkor ezen az oldalon rákereshetsz az INCI összetevő alapján és máris megtudhatod, mit takar az idegen szó.

A mérték értéke és a glicerin

A másik dolog, amit ebből a kis történetből megtanultam, az a mérték értéke. Például a glicerinnél. Van, aki azt kérdezi, hogy van-e glicerin a krémeinkben, és csalódott, amikor a lista legvégén látja (azóta ugyebár “kiokosodtam” és ennek megfelelően van összeállítva az összetevők listája is), a másik meg rögtön visszaadja a krémet, mert ott van benne a rettegett glicerin. Mi hát az igazság?

glicerin
Glicerin: átlátszó, víznél nagyobb sűrűségű, szagtalan folyadék

A glicerin (INCI “neve” egyszerűen glycerin) attól függően lesz nagyon hasznos vagy nagyon ártalmas a bőrünknek a krémekben, hogy milyen mértékben van jelen a készítményben. Ha sok van belőle, tehát a lista első 2-3 összetevője között van, akkor ne vásároljuk meg az adott krémet. A glicerin ugyanis egy nedvszívó molekula. Ha a krém sok glicerint tartalmaz, akkor több vizet köt meg, mint amennyit maga a krém tartalmaz. Ezt a bőr mélyebb rétegeiből kezdi elvonni, ami mondanunk sem kell, nem tesz túl jót a bőr egészségének. A bőr rövid távon rendkívül hidratáltnak tűnik, viszont hosszú távon egyre inkább kiszárad, hiszen a krém a bőr mélyebb rétegeit szárítja ki.

A 20% alatti glicerin-tartalom azonban sok áldásos hatással segíti a bőrünket. Segít a felhám nedvességének a megőrzésében, bársonyossá teszi a bőrt, bőrpuhító és bőrnyugtató hatású. Azok a krémek, amelyek ebben a mennyiségben tartalmazzák a glicerint, télen megvédik a bőrt a hidegtől, nyáron pedig gátolják a viszketést és bőrirritációk kialakulását.

És ha már a glicerinnél tartunk, akkor sokaknak eszébe juthat a szép átlátszó glicerinszappan is… Szépek, ezzel egyetértünk, viszont nincs semmilyen bőrápoló tulajdonsága. Sőt, magas glicerintartalma miatt a száraz bőrűeknek egyáltalán nem ajánlott a használata.

A Puritynél mi…

… a glicerint krém-összetevőként szeretjük és használjuk: így benne is van az arckrémeinkben, testápolóinkban, testvajban. Minden esetben a lista vége felé kullog, így a lehető legpozitívabb hatásait tudja kifejteni. Ha még nem tettétek, próbáljátok ki ezeket a termékeinket. De ha mégis mást választanátok, semmiképp se felejtsétek el előbb megnézni az összetevők listáját!