Vitamin E

Kedvencek: E-vitamin

Mindig mosolyogva gondolok vissza a krémkészítés első idejére. Akkor, mivel nem volt még anyagi keret nagyobb mennyiségben vásárolni az alapanyagokat, mindenből a legkisebb kiszerelést választottam. Például az E-vitamin esetében úgy történt, hogy elmentem a gyógyszertárba és E-vitamin-kapszulákat vásároltam, otthon egy tűvel óvatosan kiszúrtam és a körülbelül egy cseppnyi vitamint igyekeztem a lehető legjobban kipréselni a képlékeny kapszulából úgy, hogy lehetőleg több kerüljön a krémbe, mint a kezemre :))

Capsule de vitamina E

Azóta persze sokat fejlődtünk, ma már pipetta segítségével vagy mérlegen grammban mérem ki az E-vitamint - de ahányszor csak ezzel dolgozom, mindig eszembe jutnak a kezdeti idők. Már a krémkészítés legelején tiszta volt számomra: az E-vitamin olyan kincs, amit mindenképpen bele kell foglalni a krémjeinkbe! Használjuk azóta is töretlenül, és továbbra is hálás a bőrünk a hatásaiért. Az E-vitamin (néhol tokoferolként is találkozhatunk vele) kívülről-belülről szépíti a bőrünket, legtöbb helyen a bőr vitaminjaként emlegetik.

Miben találhatunk E-vitamint?

Szerencsére nem túl nehéz az étkezésünkbe is belefoglalni ezt a fontos, zsírban oldódó, antioxidáns hatású vitamint, hiszen rengeteg, széles körben elterjedt élelmiszerben megtalálható. Ha többnyire szereted a hidegen sajtolt növényi olajakat, a zöld ételeket (például spenótot, brokkolit, avokádót vagy éppen a kivit), a húst, májat, tojást vagy az olajas magvakat, akkor már nyugodt lehetsz, hogy kerül a szervezetedbe E-vitamin - napi egy marék dió megevése például már biztosítja a napi javasolt adagot. Ezt persze nyugodtan túl lehet lépni: a jó ebben a vitaminban, hogy nem igazán lehet túladagolni, egyes kutatásokban a napi ajánlott mennyiség tízszeresének hosszú időn keresztül való fogyasztása sem mutatott semmilyen mellékhatást.

Lehet találni az üzletek polcain vitaminnal dúsított olajakat is - ezek fogyasztását azonban nem ajánlják a szakértők, hiszen a mesterségesen hozzáadott vitaminokat nem tudja a szervezet annyira jól hasznosítani, mint amit teljes értékű élelmiszerrel viszünk be a szervezetünkbe.

Az E-vitamin hatásai

A magas E-vitamin-tartalmú étkezéssel hozzájárulhatunk egészségünk megőrzéséhez: az E-vitamin védi az egyes sejtek sejthártyáját, gátolja a sejtek oxidációs folyamatai során keletkező szabadgyökök termelődését, védi a szívet és az agyunkat (például gátolja az Alzheimer-kór kialakulását), támogatja az immunrendszer védőfunkcióját.

Elfogyasztva, illetve kívülről, a bőrre kenve is kifejti a bőrre gyakorolt pozitív hatását: nem csak védi a bőrt a külső, romboló hatásoktól, hanem táplálja és regenerálja is azt. Azáltal, hogy hozzájárul a bőr védőrétegének fenntartásához, csökkenti a bőr sérülékenységét és megvédi a bőrt a szabadgyökök és az UV-sugarak káros hatásától is - így különösen nyáron nagyon javasolt a magas E-vitamin-tartalmú krémek használata. Csillapító és gyulladásgátló hatású, így ha mégiscsak sikerült leégni napozáskor, utólag is kihasználhatjuk jótékony hatásait. Csökkenti az öregedés jeleit is, azáltal, hogy rugalmasítja a bőrt és lassítja a ráncok kialakulását. Ösztönzi a felhámkpződést, így segíti a bőr regenerációját.

Az E-vitamin valóban egy csodálatos segítség szépségünk és egészségünk megőrzéséhez. Szóval a mai tipp, ha tenni szeretnél valamit a bőröd egészségéért: egyél egy finom salátát, amelyet dióval és hidegen sajtolt olajjal dúsítasz!

És, természetesen, utána kenegesd be a bőröd E-vitamint tartalmazó Purity termékeink valamelyikével!